Wednesday, July 29, 2009

Dh 3 hr Farez duk nursery, tp hati aku ni sering tertanya2...camne org situ jaga Farez..maksud aku dr segi pemakanan, penyediaan susu, botol susu tu basuh betul2 ke tk, kebersihan lain camne..cos aku ni seorg mama yg sgt cerewet dlm bab2 tu..that's why b4 anta Farez aku akan mandikan Farez kt umah dlu..bkn aku meragui sgt..tk baik kn meragui tempat yg jaga anak kita tu kn..tp mmg sifat aku ni mmg teliti dlm bab2 tu..if nk citer kecerewetan aku dlm bab jaga anak ni aku rasa mbe ada yg meluat kot..hehe..so better don't..aku bkn ape, budak2 ni kan kulit dia amat sensitif terumanya hero aku..kulit dia putih, n budak2 yg kulit putih ni kulit dia sgt sensitif..ni berdasarkan pemerhatian aku la..mmg semua budak kulit sensitif sebenarnya tp in certain cases yg very special ni kita kena jaga betul2..mcm anak aku ni kena gigit nyamuk pn dh tinggal parut..bk ilangkan parut tu bkn sehari dua,..mkn masa..ish byk lak celoteh aku ni..kay la to be continue later..

1st, day Farez @ nursery

Hari pertama - Isnin 27/07/09

Tarikh ni adalah 1st day Farez masuk nursery ataupun lebih di kenali sbg 'sekolah pertama Farez"..1st day masuk mmg haru skit..smp aku masuk ofis pn lewat setengah jam..gara2 nk pujuk Farez ngan school dia tu..bila masuk je muka Farez dh lain berkerut2..mbe dia 'shock' tgk ramainya budak2 kt sini...semua sebaya dia je..sama tinggi je..cuma warna kulit je lain2..hehe...

mama : tgk sayang..ramainya kawan2 Farez..semua nk kwn ngan Farez..

Kebetulan dtg la 2-3 org budak situ nk bkawan ngan Farez..tp anak aku ni mcm tk nk kwn la plak..mbe dia rasa lain cos kwn2 sini seolah2 cam org asing bg dia..

Farez : mama..tak nak...tak nak..jom gi tesco....

Aik ? time 2 mcm ni sempat lg dia mengajak aku g Tesco.. Farez ni kaki Tesco..papa dia la rajin beno bwk hero dia ni g jln2 Tesco..

Mama : ok..nnt ptg kang mama bwk sayang g Tesco..kita bli aishkim (ice-cream)

Mengenangkan aku dh lmbt, aku terpaksa tinggalkan Farez yg tgh menangis lihat mama dia naik keta ni..dr jauh..sedihla plak rasa..camne la Farez kt nursery tu..adakah org situ bole jaga mkn minum Farez sebaik pengasuh aku sebelum ni? tiba2 je air mata bergenang time dok drive tu..sedihla plak

Farez @ M'c Donald





Hadiah


Minggu lps tk berkesempatan nnk update blog..bz sgt ngan farez masuk nursery la...lunch hour plak masa 1st day farez masuk nursery, luch hour aku kuar g tgk dia..1st day masuk nursery dia dh demam...kesian..mbe dia dh tau mama dia ni akan anta dia ke nursery..pasal nursery tu nnt aku cite later on yer..

Gambar2 atas tu on d way nk bwk farez g M'c D..half day aku tinggal dia kt jiran, K. anim..pagi tu mmg dia mragam..menangis meraung tk nk duk umah k.anim..padahal bkn dia tk knal ngan k.anim tu..wknd je mesti aku akan lepak ngan k.anim borak2..biasa la ptg2 wknd borak kaum2 ibu...hehe..untuk merawat hati farez yg luka cos ditinggalkan kt umah k.anim, pas keje tghari tu aku bwk la dia mkn kt M'c D...tgk la gmbr atas tu muka ceria pas mama ckp nk g M'c D..siap ajak mama dia ni g tesco lg...




Wednesday, July 22, 2009

Hari ni terpaksa anta Farez umah jiran aku lg..umah k.anim..pg ni anta farez still gak menangis meraung...ingatkan dh bwk umpan nutrigen, honey star, coco crunch, fries ok la skit...tp aiyooo...buat mama sakit jantung laaa...masuk keta bila dgr laungan farez tu rasa kesian la plak..mau je rasa nk g amek dia balik tapi pikirkan aku kena gak g kerja terpksa la lupakn niat tu...dlm ati tkpela maybe jap g ok kot..smp ofis aku call k.anim, dia ckp farez dh ok dh..alhamdulillah...terus dia mintak umpan dia tu ngan k.anim...susu pn tk nk minum..tkpela janji dia dh ok..tk sedap ati gak anak dok meragam je kt umah org kn..

Tuesday, July 21, 2009

Hari ni terpaksa anta Farez umah jiran..hubby nanny dia masuk hosp smlm..smlm terpaksa aku amek emergncy leave..ingat ok la if anta umah k.anim cos ada member dia kt c2 tp..huhu...farez menangis meraung smp muntah k.anim bgtau..adoi la wahai anakku..tolong la paham keadaan mama yg bekerja ni..dgn kje kt ofis blum siap lg ni..tensen2 ...

Sunday, July 19, 2009

Sorry sayang..

Gambar atas ni gaya hero aku nk g umah nanny dia..pagi2 mcm ni la kalut cr beg pooh dia, helmet ultraman...if tk lengkap dlm beg pooh dia tu jwbnya terpaksa la aku mncari brg2 bharga dia tu n akibatnya lmbat la mama dia ni smp ofis..dlm beg dia tu mcm mcm ada....tghari smlm farez dtg kt aku time mama dia ni tgh masak "mama...tom tom bak..bila aku tgk jam patutla time ni slalunya rancangan fave dia tom tom bak.."aisey my dear..astro kna block la,..semua ni disebabkan kelalaian aku yg bz last week..smp aku lupa nk setelkan bil-bil kt umah tu..b4 ni hubby yg setelkan tp since dia dh tkder kt umah so aku lah papa n aku lah mama..tk penah lg astro kena block..hehe..aku pn lupa hubby pn lupa..cian farez..bila aku xplain tom tom bak tkder la sayang, uncle aznil tkder dia balik umah nenek dia-tipu sunat-farez ngangguk2 smbil ckp"aney lik umah nek"?means aznil balik umah nenek?..."yer..nnt esok dia dtg balik"..

Mlm td lg skali dia dtg kt aku time aku tgk mentor...

farez : mama...tom tom bak..
mama : tom tom bak tkder..uncle aznil tk balik lg...
farez : nk tom tom bak...(muka dh mula nk nangis..)
mama : ok..jap gi ada tom tom bak yer..nnt mama call uncle aznil...
farez : call papa...nk papa...

Aku mula msj hubby, mcm biasa time tu time dia mkn..

mama : papa tgh mkn sayang, jap g papa call

farez dh mula tunjuk ketidakpuasannyer pas permintaan kali ni pn mama dia tk tunaikan...dia mula guling2 smp jerit.."nk papa nk papa....."aku mula msj hubby "papa...cpt mkn hero dh ngamuk ni..."..jeritan n tangisan dia benti bila dh dgr suara papa dia..n mula la perbualan yg aku pn paham gitu2 je ape yg dia ngadu kt papa dia..fakta penting dia bagitau papa dia psl tom tom bak..sure dia ckp mama tipu dia..alahai farez...sorry la sayang....
Sepatutnya ari ni aku rasmi jd GSTT kt SMK Bukit Jelutong Shah Alam..dpt call dr PPD ari khamis lepas, n ari tu gak b4 kul 2pm PPD nk kn jwpn terima tau tk..zalim kn?isnin dh kena lapor..at least bg la masa sehari ke..pas short discussion ngan hubby thru phone, aku terpaksa tolak... GSTT ni kontrak smp Dec ni jer..if kt sek tu guru tetap blum smp dpt la cntinue if not bye bye la..roha blame aku why aku tolak, padahal aku kn dh lama nk jd cikgu?the fact that is, if aku blum dpt offer dr bos lama aku tu dh mmg confirm aku akan tima n chow dr Por Ooi ni n akibatnya aku terpaksa byr 1 month salary kt Por Ooi cos bg short notice..& mengenangkan bos aku dh harapkan aku akan kje ngan dia kt new branch Shah Alam, so aku tk smp hati menolak tawaran itu..w/pun ada skit terkilan cos dh 2x tolak peluang jd cikgu ni tapi tkper la rezki ada di mana-manakn..ku petik kata2 my darling.."tkpe la ma...kalau tkder offer dr Puan Kartika tu (my bos) abg dh suh mama amek je GSTT tu, tapi puan dh offer something yg ok, so tkpe la..ada pro n con..."

Friday, July 17, 2009

Renungan...............

Kadang-kadang ALLAH sembunyikan MATAHARI......Dia datangkan PETIR & KILAT....kita menangis dan tertanya-tanya ke mana hilangnya SINAR...Rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita PELANGI........

Thursday, July 16, 2009

Bersyukurkah aku?

Semalam dpt call dr Pej Daerah Shah Alam & aku dpt tawaran Guru Sandaran Tak terlatih (GSTT) kt SMK Bukit Jelutong, Shah Alam..happy cos dpt n sedih cos terpaksa tolak...& terkilan pn ada..nape ek?nape sedih sedangkan aku mmg dh lama tuggu GSTT ni since bln 5 lg pas intrvw..should b happy la kan..& nape plak nk tkilan?kan dh dpt offer ni nape nk tolak plak?Sbnrnya offer ni aku dpt selepas aku dpt offer kje yg lebih baik..Bos lama masa aku kerja kt law fir KL dulu offer aku kje ngan dia balik kt Shah Alam branch..Terharu rasanya cos bos sndiri yg call aku...still ingat n percaya kt aku lg utk bekerja dgnnya. If kita wat kje ngan baik, jujur & ikhlas, org akan ingat jasa kita walau kt mane pn kita berada kn?....Tp jauh di sudut hati aku, masih mgharapkan career yg betul2 mantap n sesuai ngan status aku ni sbg isteri seorg peg tentera yg selalu berpindah randah..Dh bertahun2 aku apply tp blum ada rezki..pernah ada peluang tp terpaksa lepaskn demi kepentingan anak & suami tersayang..Sehingga aku menangis tersesak2 & cuba pujuk diri supaya redha & terima hakikat ini bukan rezki aku lagi...hubby adalah org yg kuat bg semangat pd aku...katanya "ini bkn rezki kita lg ma...,mana tau kita lepaskn yg ni Allah akan bg rezki yg lebih baik.."....Sesungguhnya Tuhan Maha Penyayang, Maha Pemurah, setiap pengorbanan yg akan dibalas dgn kurniaan dr-Nya...walaupun terpaksa melepaskan peluang yg btahun2 aku tunggu tp Allah telah kurniakan rezki yg selama ni aku tk penah terpikir akan dpt..Tapi aku masih lagi mengharapkan kerjaya yg betul2 dpt menjamin kemantapan masa depan aku & family.."tk bersyukur ke aku ni????"

Work!!!


Hari ni br aku masuk ofis. Seminggu bkampung kt Kamunting Premix Plant Sdn. Bhd. wat audit. Ari ni br dpt bnafas ngan sempurna rasanya, duduk kt meja sndiri & using own comp. Dh seminggu bturut2 tpaksa anta Farez awal pg & amek plak lewat ptg..kdg2 dkt magrib. Penat yg amat sgt bila dh smp umah smp kdg2 tahap nk termuntah rasanya. Mbe ada yg tanya ape kje yg aku buat smp nk termuntah?Buat umah batu ke?Jwpnnya yer...mbe ringan skit dr umah batu.Tahap umah kayu kot.Doing audit ni ibarat terpaksa mengorek jwpn smp ke lubang cacing..if tk tally even 1 sen pn, tk completela audit jwbnya. Kdg2 terpikir tk setimpal ngan input & output nyer...tp aku cuba pujuk diri sndiri supaya sntiasa sabar, amek kerja ni as our precious xprience, & sntiasa bersyukur dgn apa yg Allah berikan..bersyukurkah aku ni..astaghfirullah....

Friday, July 10, 2009

Kasih papa




Pagi ni hubby anta aku g ofis..slalunya dia akan anta farez kt pengasuh dulu..tapi pg ni farez nangis tk mau turun g kt pengasuh dia..n tgnnya berpaut kt leher papa dia..puas aku n k.ram pujuk suh turun..tp makin kuat plak dia nangis..hubby ckp tkpe la anta mama dlu la..pasni br anta dia..dlm keta aku tanya farez..."nape sayang tk nk turun g umah mama ram?dgn muka masam n air mata masih menitik dia geleng kepala.." ta mau"...smlm k.ram ada bgtau masa g tesco dia terjumpa ngan sorg pmpuan muka dia ada tanda hitam..bila farez tgk dia nangis..takut n maybe dia terkejut kot tgk org tu..dr tesco smp balik umah dia nangis je..bila ajak g tesco terus dia ckp "ta mau"..sblm ni pntg ajak g tesco laju jer....ingatkn pas anta aku papa dia bole drop dia umah pengasuh, rupanya papa dia ckp tk bg papa dia stop dpn umah k.ram tu nk ajak balik..terpaksa papa dia bwk balik umah gak..k.ram ckp mbe dia ingat k.ram nk bwk dia g tesco lagi kot..kesian gak kt papa dia tu..mlm td smp umah kul 1 am lebih..ari ni terpaksa jaga farez plak..tapi aku rasa farez tk mau duk umah pengasuh mbe cos nk bermanja lebih ngan papa dia ni...ari ni papa dia suap dia mkn, mandikan dia, main sama2...n terpaksa cuci 'eeeee' farez...hehe..tp yg merisaukan aku skrg ni camne la rupa umah nnt bila aku balik kje ni..tunggang langgang la kot...

Wednesday, July 8, 2009

Ragam hero ku

Ni ultraman Farez...dgn tk pakai bju nyer ,,..pakai helmet la...helmet ni pengasuh dia belikan..aku panggil pengasuh aku k.ram..aku ajar farez suh panggil mama ram..tp mgkin dia tk le sebut R...so jadilah mama Tam..kdg2 mama Yam..bila aku tanya sape beli helmet ni...dia jwb 'mama tammm...." aku jwb balik bkn mama tam la..mama ram..dia akan balas balik mama yammm...pulok doh...gmbr ni di ambil time aku pas solat magrib n ngaji...so sambil tunggu isyak ngan telekung lg tgk la berita sat smbil melayan ultraman kecik ni..

Tuesday, July 7, 2009

Demam di hari kenduri


Camni la keadaan Farez di hari kenduri umah aku..DEMAMMM...org yg mula2 demam masa nk knduri is tuan umah.. abah aku..balik dr rombongan ke umah pengantin pompuan, abah dh start demam..disebabkan mak aku yg bz time tu .,aku pun amekla towel basah n letak kt kepala abah...mlm adeq aku bwk g klinik..mak aku dsebabkn abah demam smp tk le nk wat kje risau kt suami tercinta dia tu...selepas abah demam...aku plak..mbe bjangkit ngan abah kot..aku demam teruk cos jrg sgt demam..smp nk g toilet pn kena papah..time aku demam farez masih lg dok melompat2 main..n mlm tu...jeng2 jeng jeng...farez dh start demam..mama & anak dh demam n farez if demam dia tk mau ngan org lain kecuali mama&papa dia je..aduhai...gmbr kenangan pn tk amek masa knduri kt umah aku sbb demam ni..rugi rasanya..dh la aku, kakak n mak pakai sedondon...
Ni masa sanding umah pengantin pompuan..adeq aku yg kawen ni umur 26thn kje bank rakyat kt Sek 14, PJ..and wife dia umur 25 cikgu kt Pahang..couple dr form 4 lg..cehh..mengalahkan aku..aku couple since sem 1 kt uum..akhirnya ke jinjang pelamin..alhamdulillah..parents lega cos menantu org kelate gak..1 daerah Ketereh lak tu..senang nk balik raya..tk mcm aku n adeq aku sorg lg...2-2 kawen ngan org s'gor..ishh...sbnrnya nk cite pasal pengapit laki ni..adeq bongsu aku..bujang lg..pengapit ni kena la kipas pengantin.. tp dia dok kipas diri sndiri..panas katanya..yg si pengantin control macho tp dlm hati dia ckp mmg panassszzzz...panas cos bahang n panas ngan si pengapit yg mengibas diri sndiri..